Gelozia

Aproape peste tot pe unde arunc ochii, ma izbesc intr-un fel de acest comportament numit „gelozie”.  Trebuie sa recunosc ca acum mai bine de 3 ani, cand am fost pusa in fata situatiei, eram si eu o alta „femeie” geloasa. Nu ma manifestam prin comportament aiurea, doar mai mult o tineam in mine. Insa am discutat cu el deschis. Si mi-a deschis ochii. Si mi-am dat seama ca nu e bine. Si ca nu am motive, intr-un fel. Da, de acord, intr-un fel daca iubesti nu ai cum sa nu fi gelos. Dar totusi, se poate si asta. Se numeste incredere. Si nu oarba. Ci un nivel mult mai ridicat decat cel obisnuit. Si iti da un sentiment minunat…de liniste.

Dar poate eu sunt un caz mai special. Si o stiu asta si o recunosc. Asa ca incerc sa ma pun in pielea unui om „normal”. Sau intr-o situatie normala. Si sa analizez.

Gelozia este o stare afectiva negativa, care nu implica relatii de proportionalitate cu dragostea. Adica nu e adevarat enuntul ca esti cu atat mai inclinat catre gelozie cu cat iubesti mai mult o persoana. Insa din pacate este adevarata relatia dintre gradul de nesiguranta, gravitatea complexelor de inferioritate si frecventa crizelor de gelozie. Cu cat partenerul tau este mai nesigur pe calitatile sale, cu atat mai mult vei avea parte de episoade de gelozie. De multe ori o intalnim sau chiar o simtim, fara sa ne dam seama. La prima vedere, ea este o serie de „nemultumiri” manifestate vizibil sau nu, asupra comportamentului partenerului. Mai exact, ea se manifesta ca un sentiment (ce poate deveni chiar obsedant) de neincredere, de suspiciune asupra fidelitatii persoanei iubite. Poate fi reala sau iluzorie, fiind urmarea unei amenintari percepute in legatura cu o relatie, sau calitatea acesteia. Se spune ca gelozia apare doar atunci cand iubim cu adevarat. Ca doar un sentiment real si puternic poate genera un altul, cel potrivit caruia persoana iubita ne apartine intru totul, si ca trebuie sa fie doar a noastra. De aici, apare nevoia de control, si chiar posesivitatea, iar dus la extreme, acest sentiment duce chiar la acte violente grave. Citind articole de specialitate, am observat niste cote inspaimantatoare ale crimelor comise din gelozie (aproape 20%).
Gelozia normala…………Gelozia este extrem de benefica intr-o relatie atunci cand se manifesta ocazional. Afirm ca este benefica pentru ca ea va ajuta sa nu uitati de partenera si de nevoile acesteia. Un dram de gelozie va ajuta sa luptati pentru relatia noastra si sa nu o considerati drept un lucru oferit de-a gata. Va ajuta sa va apreciati partenera sa nu uitati de nevoile ei. Gelozia implica emotii puternice, iar comportamentele generate de aceasta protejeaza si intensifica iubirea. Trebuiesc stabilite, insa, niste limite, intre aceste tipuri de relatie, si cele care denota un alt tip de comportament, inadecvat si care implica ceva mai mult decat „amicitie”. Si totusi, gelozia este ceva ce poate fi depasit. Fie prin buna comunicare a cuplului, fie apeland la ajutor specializat, ea poate deveni un impuls pentru dezvoltarea personala.

Gelozia excesiva…………Atunci cand gelozia este irationala si devine parte componenta a relatiei voastre, iubirea poate fi distrusa. Excesele partenerului gelos si incercarea celuilalt de a nu ii oferi motive de banuiala zdruncina relatia.

Orice persoana poate fi ocazional geloasa. A iti pasa de cineva inseamna ca uneori poate sa iti fie teama de posibilitatea pierderii persoanei dorite. Diferenta intre forma de gelozie obisnuita si acea forma de gelozie patologica rezida si in „recuperare”: in timp ce in gelozia obisnuita gelosii isi dau seama adeseori ca banuielile lor sunt nefondate persoanele care sufera de gelozie morbida devin obsedati de temerile lor si cauta in mod constant semne care sa le confirme ca suspiciunile sunt adevarate.

Am dat intamplator peste un test care se referea tocmai la gelozie.Aici e rezultatul lui:

Iata interpretarea testului „Gelozia in cuplu”

Cand vine vorba de increderea in partener/a, reprezinti un model demn de urmat. Ai un psihic echilibrat si o capacitate exemplara in a judeca lucrurile in raport cu natura lor, si nu cu viziunea din imaginatia ta. Constient/a de faptul ca gelozia este nimic mai mult decat un obstacol in calea comunicarii si a fericirii cuplului, tratezi situatiile delicate cu foarte mult calm si discernamant.

Cred ca e chiar un rezultat care ma reprezinta. Si de ce? Doar pt ca am comunicat atunci cand a trebuit si m-am luptat cu mine insami sa inteleg.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s